Přirozené stravování v rámci sezóny

Jak důležitá je vůbec sezónnost v našem životě..?

Sezónnost je přírodní proces, který není ohraničený, přesto má své vnitřní zákonitosti, díky kterým funguje. My jsme jeho nedílnou součástí, proto bychom ho měli více vnímat a postarat se tím lépe o své zdraví.

Mechanismy našeho těla fungují na určitém principu, který je dán geograficky a geneticky – je přizpůsoben oblasti, ze které pochází, a místním podmínkám. Vnitřní fyzické nastavení je v podstatě stejné už po celá staletí, z dob, kdy se ještě jedlo v souladu s ročním cyklem, podle toho, co zrovna rostlo. Když se na to podíváme selsky, stále nedává žádný smysl jíst suroviny, které se
v přírodě vyskytují v úplně jiné období – to, že jsou dostupné, je pouze výdobytek moderní doby.

Já sám jsem se nikdy nechtěl nechat ovlivňovat počasím nebo ročním obdobím, ale postupně jsem tuhle zarputilost opustil, protože jsem pochopil, že je to zkrátka přirozenost – tělo samo opravdu perfektně reaguje na přírodní cykly a teplotní projevy.

Princip platí jak v zelenině a ovoci, tak v mase. Červené maso a zvěřina pomáhá v chladných měsících tělu udržet si dostatek tuku a zasytit jej.
Tím se lidé řídili v období od podzimních honů po předjarní zabijačkové
hody – v teplých měsících tělu odlehčovali bílým masem a rybami.

U ryb existuje také jasné a historicky dané pravidlo, které má své opodstatnění i dnes. V jarních měsících můžeme ryby bezmezně jíst, naopak
v létě je čas vhodný pouze na konzumaci dravých ryb. Nejpřirozenější je nám přísun rybího masa ze stojatých vod během podzimu, v zimě je pak vhodnější se rybám vyhnout.

Když vnímáme sami sebe a změny, probíhající v nás vlivem ročního období, můžeme nahradit mnoho prostředků zdravotního průmyslu, které nám mají suplovat přísun výživných látek. Mnoho lidí se takto snaží uměle nahradit nedostatek živin. Dokonce i když se snaží přijmout vitamíny přirozeně, skrze potravu, často volí suroviny, které se v dané sezóně u nás v Česku třeba vůbec nevyskytují. Pak nejen, že jejich záměr nefunguje, protože je tělo
v danou roční dobu zkrátka nedokáže zpracovat, ale může se jim dokonce bránit a vyvolat nepříjemné reakce.


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *